Traditii nunta
Traditii nunta. Ritualurile de nunta au un aspect simbolic si unele variaza de la o regiune la alta. De aceea, nicio nunta nu este simpla, ci este insotita de traditii si obiceiuri romanesti asa cum cere data strabuna.
Traditii nunta: Petitul
Acesta este primul pas care trebuie să-l facă viitorul mire. El merge însoțit de părinți să îi ceară în mod oficial mâna fetei pentru a-i deveni soție. Acest obicei se regăsește în toate zonele țării. În zilele noastre este practicat doar în mod simbolic.
Traditii nunta: Ploconul
Acesta este darul pentru nași, fiind considerați părinții spirituali ai mirilor. După alegere nașilor, viitori soți merg la casa acestora oferindu-le un cadou pentru serviciul făcut. Obligația nașilor este să suporte cheltuielile pentru voalul miresei, lumânări și alte lucruri necesare ceremoniei religioase.
Traditii nunta: Bradul de nunta
Se împodobește la casa mirelui, unde participă toți prietenii cuplului. Bradul este împodobit cu colaci și mere pentru că simbolizează belșugul.
Traditii nunta: Barbieritul mirelui
În ziua nunții are loc bărbieritul mirelui. Nașul sau unul dintre prieteni îl barbieresc în mod simbolic pe mire. Acest ritual simbolizează transformarea flăcăului în bărbat.
Traditii nunta: Gatitul miresei
Acest obicei are loc dimineață înaintea cununiei religioase. Mireasa este ajutată să se aranjeze de către mama, nașa și prietene. Nașa îi pune acesteia voalul și coronița de mireasă.
Traditii nunta: Hora miresei
După gătitul miresei urmează hora miresei. Obiceiul acesta are loc acasă la mireasă în curte, unde tot alaiul de nuntă este prezent.
Traditii nunta: Turta miresei
Numit și colacul miresei, este rupt deasupra capului acesteia de către nașă. După aceea, aceasta împarte câte o bucată fiecărui nuntaș pentru noroc.
La ospățul nunții o femeie aduce în pași de dans, o găină gătită și împodobită. Nașul este pus să negocieze pentru prețul acesteia.
Traditii nunta: Legatul miresei
Spre sfârșitul ospățului de nuntă, mireasa este așezată pe un scaun în văzul tuturor. Nasa schimbă voalul miresei cu un batic. Astfel această intră în rândul femeilor măritate. Voalul este oferit unei tinere necăsătorite.
Traditii nunta: Ciorba de potroace
A doua zi după nuntă, mirii și familia acestora se întâlnesc la casa socrilor mari. Aici are loc o întâlnire familiară unde felul principal este ciorba de potroace. Cu această ocazie familia va discuta despre evenimentele petrecute.
Vrei sa vezi cum arata o nunta cu traditii, fotografiata de mine? Vezi in clipul de mai jos.
Foarte frumoase aceste fotografii
Unele dintre obiceiuri le vom face si noi. Iti multumim pentru articol.