fbpx
Traditii nunta

Traditii nunta

Traditii nunta. Ritualurile de nunta au un aspect simbolic si unele variaza de la o regiune la alta. De aceea, nicio nunta nu este simpla, ci este insotita de traditii si obiceiuri romanesti asa cum cere data strabuna.

Traditii nunta: Petitul

Acesta este primul pas care trebuie să-l facă viitorul mire. El merge însoțit de părinți să îi ceară în mod oficial mâna fetei pentru a-i deveni soție. Acest obicei se regăsește în toate zonele țării. În zilele noastre este practicat doar în mod simbolic.

Traditii nunta: Ploconul

Acesta este darul pentru nași, fiind considerați părinții spirituali ai mirilor. După alegere nașilor, viitori soți merg la casa acestora oferindu-le un cadou pentru serviciul făcut. Obligația nașilor este să suporte cheltuielile pentru voalul miresei, lumânări și alte lucruri necesare ceremoniei religioase.

Tradiții nuntă

Traditii nunta: Bradul de nunta

Se împodobește la casa mirelui, unde participă toți prietenii cuplului. Bradul este împodobit cu colaci și mere pentru că simbolizează belșugul.

Tradiții nuntă romanesti

Traditii nunta: Barbieritul mirelui

În ziua nunții are loc bărbieritul mirelui. Nașul sau unul dintre prieteni îl barbieresc în mod simbolic pe mire. Acest ritual simbolizează transformarea flăcăului în bărbat.

Tradiții nuntă

Traditii nunta: Gatitul miresei

Acest obicei are loc dimineață înaintea cununiei religioase. Mireasa este ajutată să se aranjeze de către mama, nașa și prietene. Nașa îi pune acesteia voalul și coronița de mireasă.

Fotografii nuntă Gabriel Radu photo

Traditii nunta: Hora miresei

După gătitul miresei urmează hora miresei. Obiceiul acesta are loc acasă la mireasă în curte, unde tot alaiul de nuntă este prezent.

Tradiții nuntă

Traditii nunta: Turta miresei

Numit și colacul miresei, este rupt deasupra capului acesteia de către nașă. După aceea, aceasta împarte câte o bucată fiecărui nuntaș pentru noroc.

Tradiții nuntă

La ospățul nunții o femeie aduce în pași de dans, o găină gătită și împodobită. Nașul este pus să negocieze pentru prețul acesteia.

Traditii nunta: Legatul miresei

Spre sfârșitul ospățului de nuntă, mireasa este așezată pe un scaun în văzul tuturor. Nasa schimbă voalul miresei cu un batic. Astfel această intră în rândul femeilor măritate. Voalul este oferit unei tinere necăsătorite.

Tradiții nuntă

Traditii nunta: Ciorba de potroace

A doua zi după nuntă, mirii și familia acestora se întâlnesc la casa socrilor mari. Aici are loc o întâlnire familiară unde felul principal este ciorba de potroace. Cu această ocazie familia va discuta despre evenimentele petrecute.

FOTOGRAF NUNTA BUCURESTI

CONTACT

Vrei sa vezi cum arata o nunta cu traditii, fotografiata de mine? Vezi in clipul de mai jos.

SHARE THIS STORY
COMMENTS

Unele dintre obiceiuri le vom face si noi. Iti multumim pentru articol.

Foarte frumoase aceste fotografii

ADD A COMMENT

CONTACT