Gatitul miresei: vechi obicei de nunta. Ce semnificatie sacra are?

Imbracatul miresei sau gatitul miresei este un vechi obicei de nunta ce se pastreaza inca in mai toate regiunile tarii. Mireasa este ajutata sa se imbrace si sa se gateasca cum se cuvine pentru nunta de catre domnisoare de onoare, surori, mama si nasa.

Fotografii pregatire mireasaPentru mireasa acest moment este special si unic, aceasta urmand sa imbrace rochia alba la care a visat dintotdeauna. Este momentul ei si trebuie sarbatorit ca atare. Prin urmare toti cei prezenti o vor ajuta sa se simta o adevarata printesa.

Fotografii nunta andreea si Razvan Pitesti photoGatitul miresei: vechi obicei de nunta

Traditia spune ca acest obicei trebuie sa aibe loc in casa si in camera unde a copilarit mireasa. Totusi, in zilele noastre, tot mai multe mirese aleg sa indeplineasca acest ritual intr-o camera de hotel, unde decorul ajuta ca pozele pentru nunta sa fie cat mai frumoase. Aici, un fotograf va surprinde fiecare pas in parte din gatitul miresei, va fotografia accesoriile pe care le va purta mireasa, cat si pe cei prezenti la eveniment.

In tot acest timp, mireasa ramane ferita de ochii mirelui. Acesta poate vedea mireasa numai dupa ce nasa i-a pus voalul pe cap.

Fotografii nunta andreea si Razvan Pitesti photoGatitul miresei: Ce semnificatie sacra are?

Gatitul miresei este un obicei de nunta care starneste emotii puternice in randul familiei. Parintii miresei sunt de regula cei mai afectati, fata lor va parasi casa parinteasca pentru a merge alaturi de alesul ei intr-o noua etapa a vietii. Exista si o melodie dedicata intregului ritual, aceasta numindu-se “Ia-ti mireasa ziua buna”.

Traditii de nunta Ceva vechi, ceva nou, ceva albastru, ceva imprumutat - semnificatiiOdata ce gatitul miresei este gata, aceasta isi primeste buchetul de mireasa de la mire, care o va vedea pentru prima data in rochia de mireasa. Tot acum mireasa are obligatia de a prinde cocardele nasilor, mirelui, parintilor si socrilor. Domnisoarele de onoare o vor ajuta cu impartirea cocardelor mai departe si celorlate rude.

Fotografii nunta andreea si Razvan Pitesti photoDupa ce s-a terminat cu impartirea cocardelor, nasa rupe turta miresei. Se obisnuieste ca turta sa fie rupta in patru si sa fie aruncata catre cele patru puncte cardinale. Cei care prind bucatile de turta impart si celorlati invitati. Fiecare trebuie sa guste din aceasta turta pentru a avea noroc si sanatate.
Mai departe, in unele zone, se obisnuieste sa se organizeze o hora in fata casei. Aceasta hora mai este numita si “hora miresei” deoarece se sarbatoreste plecarea miresei alaturi de viitorul sot. Mireasa paraseste casa parinteasca in rochie de mireasa, asa cum cere traditia.
Intreg alaiul se indreapta apoi catre biserica pentru a participa la cununia religioasa a celor doi miri.

SHARE THIS STORY
COMMENTS
ADD A COMMENT

Te-ar putea interesa și:

CONTACT